4 min 3 godine

Kako su i najavili, frilenseri okupljeni oko Udruženja radnika na internetu, juče su na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije zaključili da novi predloženi model koji se pojavio u javnosti 29. marta nije prihvatljiv. Ujedno su najavili i proteste zbog neprihvatanja njihovog zahteva.

Kako stoji na sajtu platforme Startit, novi predlog države bio je da se uvede neoporezivi deo, odnosno da se od mesečnih zarada oduzme 18.300 dinara, pre nego što se oporezuju. Na taj način frilenserima koji su zarađivali manje od 200 evra se suštinski otpisuje sve, međutim to nije 80 odsto radnika na internetu, kako su ranije poručili iz Ministarstva finansija.

Kako tačno izgleda nova računica za frilensere po predlogu Vlade

Tačno je da novi predlog Vlade umanjuje dug, a kada se pogleda na godišnjem nivou, to nije mali iznos. Međutim, sporno je to što ako bi frilenseri nastavili da posluju na način na koji država predviđa novim zakonom, svi koji zarađuju više od 350 evra na mesečnom novu, bili bi zaprvo u nepovoljnijem položaju.

To se lako vidi u Startitovom frilenserskom kalkulatoru, s obzirom da će se sada prihodi pre oporezivanja umanjivati za 18.300 dinara, a ne za 43 odsto, ističu frilenseri  a prenosi Startit.

Katarina Pavlović iz Udruženja radnika na internetu, gostujući na televiziji Nova S, iznela je kalkulaciju po novom modelu. Najviše frilensera, kako je navela Pavlović, ima prosečna primanja oko 500 evra mesečno, odnosno 58.750 dinara, što je godišnje 705.000 dinara.

Predlog vlade podrazumeva da frilenseri imaju pravo na neoporezivi iznos od 18.300, što je na godišnjem nivou 219.600 dinara. Imaju pravo i na normirane trškove, od 43 odsto, što je na godišnjem nivou 303.150 dinara. Kada se normirani troškovi i neoporezivi deo oduzumu od godišnih primanja, ostaje poreska osnovica od 182.150 dinara.

Pročitaj i ovo:  Vlada: Izmenama zakona do novog modela za frilensere

Na ovu osnovicu onda se obračunava porez od 20 odsto i doprinosi za zdravstvo od 10,3 odsto, čime se dobija da je mesečna obaveza 4.600 dinara i to za isplatu u narednih 10 godina.

Stari dug i novi nameti onemogućavaju frilensere da žive od rada

Ovo nije jedini trošak, jer od oktobra prošle godine frilenserima teče mesečna obaveza za tekuće prihode. Ona se obračunava na drugačiji način. Naime, normirani troškovi za tekuća primanja su 18.300 fiksno, što dovodi do osnovice od 40.450 dinara za oporezivanje.

Stope oporezivanja i naplate doprinosa iznose 20 odsto (porez na dohodak građana), penzijsko osiguranje 25 odsto i zdravstveno osiguranje 10,3 odsto.

Na osnovu ove računice, frilenseri bi trebalo da mesečno plaćaju redovne obaveze i stari dug u iznosu od 26.900 dinara, što od pomenutih 500 evra bruto prihoda, čini da im ostaje samo 31 hiljada dinara, što je manje od minimalca i čini 45 odsto dažbina, što Srbiju dovodi u sam evropski vrh po nametima na primanja, ističe predstavnica frilensera.

Pavlović je iznela da je u S. Makedoniji regulisano da frilenseri plaćaju 8-10 odsto poreza, uz slobodnu odluku da li žele da plaćaju doprinose. U Bosni i Hercegovini plaćaju 10 odsto poreza i 4 odsto doprinosa za zdravstvo.

Predstavnici frilensera Srbije su najavili i vraćanje na proteste kao opciju pritiska na Vladu.

Foto Pixabay

Ostavite odgovor