2 min 11 godina

VizartU organizaciji VizArt Filma iz Banjaluke, u saradnji sa Obala Art Centrom iz Sarajeva i uz podršku UNESCO-a, u Banja Luci je 5. i 6. marta 2013. godine održana konferencija „Mapiranje filmske industrije u BiH“. Konferencija je organizovana kao deo istoimenog projekta koji za cilj ima jačanje sektora industrije kulture kao i stvaranje klastera filmske industrije u BiH.

Vodeći filmski stručnjaci doneli su odluku da aktivnije deluju prema sistemu i da uspostave partnerski odnos sa vlastima na svim nivoima, i entitetskim i državnim. Tokom konferencije zaključeno je da je neophodno doneti nove zakonske akte koji se odnose na filmsku industriju, na poreske olakšice i bolji status filmskih radnika na ovom području ali i osigurati primenu već postojećih. Planirano je i osnivanje Asocijacije filmskih radnika Republike Srpske koja će dalje delovati kao organizovana grupa filmskih autora kako bi se insistiralo na ostvarivanju datih obećanja od strane vlasti.

„Ne može se desiti da jedna država ima autora koji joj donosi dva ‘Srebrena medveda’, a da pri tome ne zna da li će uopšte i koliko imati sredstava za svoj naredni film. Film je izvozni proizvod BiH i 100.000 KM uloženih u film pravi promet od 600.000 KM, pa je prema tome ta vrsta subvencije ulaganje u privredu, a ne trošak“, istakao je Zoran Galić, direktor produkcijske kuće VizArt.

Izvor Buka i Sarajevo film festival

M.Milojević

Pročitaj i ovo:  Telekom i njegov značaj za investicije Srbije u BiH

Ostavite odgovor