5 min 11 godina

Nakon dugogodišnjeg frilenserskog rada u oblasti grafičkog i veb dizajna, programer i dizajner Aleksandar Dimitrić iz Loznice je 2012. godine osnovao preduzetničku agenciju za veb dizajn „Anagram Design“ i time status „honorarca“ i „slobodnjaka“ zamenio statusom preduzetnika. Međutim, kako i sam navodi, otvaranje firme mu je u mnogome otežalo bavljenje ovim poslom. „Činjenica je da veće firme drugačije posmatraju i lakše ulaze u dogovore sa firmama nego sa pojedincima ali, sa druge strane, registrujući firmu, pored osnovnog posla, tj. svoje delatnosti, neminovno je potrošiti puno vremena na razumevanje i borbu sa birokratijom, računovodstvenim i drugim pravilima koje je neophodno poštovati“.

Zašto je bolje biti frilenser nego preduzetnik

Iako su frilenseri u Srbiji, zakonski gledano, „nevidljivi“ jer njihov status pravno nije prepoznat, Dimitrić ističe da je poslovni ambijent u Loznici znatno „povoljniji i ugodniji“ iz ugla frilensera. „Radio sam sa domaćim i stranim firmama i kao frilenser i sada kao preduzetnik. Osnovna razlika je što kao frilenser možete da birate poslove koje želite da radite (ukoliko imate dovoljno poslova) dok kao preduzetnik ne možete da izbegavate manje atraktivne poslove što zbog poslovnosti, što zbog poreza i fiksnih troškova koje sada morate mesečno da plaćate.

Mana frilenserskog poslovanja je niža cena rada, međutim ipak niste opterećeni dodatnim porezima, tako da vam, u neku ruku, više novca preostane. Porezi i takse koje trpe mala tj. mikro preduzeća nisu u skladu sa veličinom posla koja obavljaju“, objašnjava Dimitrić.

Frilenser mora širiti mrežu saradnika

Pročitaj i ovo:  Plexus 3D studio – kreativnost uz upotrebu novih tehnologija

U agenciji „Anagram Design“ su, pored Dimitrića, angažovane još tri osobe iz oblasti grafičkog i veb dizajna, programiranja i marketinga. „Zavisno od klijenta i njegovih potreba, rešavamo pitanja vezana za kreiranje proizvoda, ambalaže i reklamiranja proizvoda i firme. Uspešno sarađujemo sa nekoliko štamparija i drugih agencija za marketing kojima uslužno radimo programiranje i kodiranje sajtova“.

Do novih klijenata u Anagram Dizajnu uglavnom dolaze putem ličnih poznanstava ali i zahvaljujući ugledu koji su stekli dosadašnjim radom. Iako agencija još uvek nije poznata u širim krugovima a Dimitrić smatra da je rano govoriti o poslovnom uspehu, osvrnuvši se na dosadašnje iskustvo ipak ističe da je „ključno prvo savladati posao i garantovati kvalitet, a zatim graditi kvalitetnu saradnju sa klijentima i postepeno dolaziti do većih klijenata (za šta je svakako najbolje imati preporuke), dok firma ne postane prepoznatljiva“.

Pored posla u agenciji, Aleksandar Dimitrić je angažovan da često drži i radionice programiranja namenjene mladima a u partnerstvu sa drugim organizacijama organizuje i Međunarodni volonterski radni kamp u Tršiću. Veliki je pristalica neformalnog obrazovanja jer, kako navodi, „učenje u društvu kroz aktivnosti, promenu sredine, interkulturalnu razmenu i putovanja doprinosi razvoju dece i boljem razumevanju života i sveta oko sebe“.

Put frilensera ka preduzetniku

Anagram Design je primer agencije koja je nastala iz frilenserskog angažmana i sa misijom da radi na kreativnom razvoju grada i zadovoljava potrebe lokalnog tržišta, odnosno da postane gradski kreativni studio, osposobljen za male projekte i specijalizovane usluge u kreativnom sektoru.

Akcijama u neprofitnom sektoru, ovakve preduzetničke inicijative ne samo da pokazuju posvećenost razvoju lokalne zajednice, već i strategiju da razvijaju svoje tržište i svoje kupce i saradnike. Indirektno, preko ovakvih inicijativa i lokalne vlasti mogu realizovati akcionu politiku razvoja grada, bilo da je reč o mladima ili o merama za urbanu regeneraciju grada, kultivaciju javnog prostora ili unapređenje poslovnog ambijenta kroz poboljšanu vizuelnu komunikaciju lokalnih privrednih subjekata.

Pročitaj i ovo:  Banca Intesa ulaže u kulturne industrije

Milena Milojević

Tekst je nastao u okviru projekta E761 Susretanja, koji je sufinansiran sredstvima EU i Ministarstva kulture Srbije.

Ostavite odgovor