2 min 11 godina

Pokrenut 2013. godine, visoki festival visoke etno mode, Ethnopoeia, međunarodna je revija dizajnerki iz Istočne Evrope. Festival je pokrenula poznata domaća modna dizajnerka Verica Planić, koja je još 1995. kroz studio Verica ustanovila etno modnu liniju, sada već prepoznatljivu van Srbije (revije u Malmeu, Moskvi, Minhenu i Sofiji).

Visoka moda može biti i etno moda

O razlozima za osnivanje ovog festivala osnivač kaže – Modni dizajn, naročito dizajn visoke mode, duguje mnogo više onome što danas zovemo globalnim ili globalizacijom koja briše etničko kao zastarelo. Visoka moda, je po definiciji, elitna, a etničko pripada narodu, što obično nije u modi.

Visoka etno moda je moguća samim tim što moda u dalekim počecima nije mogla biti ništa drugo nego odeća sa ‘etničkim’ poreklom. Visoka etno moda danas najviše može da ukaže na suptilne razlike između kulture i industrije, spajajući ih u unikatni modni proizvod koji ima obeležje svog geografskog porekla i jasno ističe kulturnu raznolikost. Etnopeja, kao naziv festivala, je retorička figura u kojoj onaj ko govori stavlja sebe u položaj drugoga da bi razumeo njegova osećanja, empatijom se istovremeno iskazuje sopstveni integritet i gradi uzajamno poverenje. Visoka etno moda je istovremeno i „kulturno i industrijski moguća“ i ona je svojevrsno sredstvo za interkulturalni dijalog.

Ove godine na festivalu, koji se sastoji iz dva dela (letnja revija na Zlatiboru, 13. avgusta i jesenja revija u Beogradu, 25. septembra  – Galerija fresaka, Cara Uroša 20), unikatni etno modni dizajn visokog stila prikazuju dizajnerke iz Ukrajine, Mađarske, Slovačke, Bugarske i Srbije.

Pročitaj i ovo:  Nišvil: Više od 100.000 posetilaca u 2021. godini

Ostavite odgovor