3 min 3 godine

Dana 5. aprila 2021. godine ukupno tržište kriptovaluta premašilo je vrednost indeksa američkog bankarskog sistema. Tačnije, kumulativna tržišna kapitalizacija svih kripto valuta premašila je 2 biliona dolara. Samo Bitkoin vredi više nego JPMorgan, Bank of America i Wells Fargo zajedno. Vest je kod nas prvi objavio Alchemist Faktoring.

Krivulju koja se zakucala 5. aprila, primetio je Džim Bjanko iz Bianco Research a podatak je preneo UToday. Bjanko je našao da je kripto tržište premašilo vrednost indeksa S&P Composite 1500 Banks, gde je koncentrisana sva bankarska moć Amerike. On kaže da je pre samo godinu dana tržišna kapa kripto valuta bila manja od vrednosti JPMorgan bankarstva. Morgan je pojedinačno najveća američka banka.

Prema istraživanju PwC kripto preuzimanja i transakcije porasle su na 1,1 milijardu dolara u 2020. godini. Kripto balon je bio delimično splasnuo 2018. godine kada je  dostigao 800 milijardi dolara, da bi pao u novembru 2019. godine na par desetina milijardi američke valute. Od tada raste, da bi početkom ove godine izašao na oko osamsto milijardi, a krajem januara i hiljadu milijardi tj. bilion dolara.  Za manje od 70 dana vrednosti razmene kriptovaluta su porasle na 2 biliona. Najviše aktivnosti u razmeni kriptovalutama bilo je u Evropi i Aziji.

Kriptovalute su digitalna imovina

Kriptovalute su oblik digitalne imovine koja se koristi za kupovinu, a zasniva se na kriptografiji – šiframa, što omogućava zaštitu i sigurnost transakcija.

Postoji nekoliko hiljada kriptovaluta, ali mali broj njih je napravio proboj na kripto tržištu. Pored bitkoina, među najpoznatijima je etereum ili itirijum (ethereum). Bitkoina danas ima 17 miliona, toliko je izrudareno na moćnim kompjuterima, a matematički maksimum je da ih bude 21 milion. Sa ovim tempom, procena je da će poslednji bitkoin biti „izvađen“ za oko 120 godina. Forbs prognozira da vrednost bitkoina u ovoj godini može dostići čak 400.000 dolara.

Pročitaj i ovo:  SOPA: zaštita autorskih prava ili cenzura?

Krajem prošle godine donet je Zakon o digitalnoj imovini, čija primena počinje u junu ove godine. Nedavno se u regionu pojavila prva kriptovaluta – RCX koja je počela da se rudari u septembru 2020. godine u BiH. Valutu je napravio Nedžad Smajić iz Sanskog Mosta. Iza njega stoji digitalna zajednica Crypto.ba.

Izvor: Alchemist.rs / Kreativna Srbija
Foto Unsplash

Ostavite odgovor