3 min 7 godina

Ukupan nacionalni uvoz nameštaja i komponenti za proizvodnju nameštaja u 2016. godini bio je oko 52,5 miliona dolara a ukupan izvoz proizvođača iz Srbije je 142,3 miliona. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije jeste oko 90 miliona dolara. 

Od BiH do Kine, preko Nemačke

Najvažniji spoljnotrgovinski partneri Srbije u ovoj oblasti su Italija, Nemačka, Kina, Poljska i Bosna i Hercegovina. Prošle godine je iz Italije uvezeno 2.000 tona nameštaja, iz Nemačke nešto manje od hiljadu i po tona, iz BiH 1,2 hiljade tona. Kina je Srbiji izvezla 2,700 tona nameštaja, jedinične vrednosti oko 2,300 dolara, što je u proteklih 5 godina pad u vrednosti za oko 9 procenata.

Rekordan uvoz stigao je iz Poljske, i to više od 6 hiljada komada nameštaja vrednih 7 i po miliona dolara, što predstavlja rast od skoro 20 procenata u odnosu na period od 2012-2015. Treba pomenuti da Poljska postaje sve važniji proizvođač nameštaja i da drži oko 5 odsto svetske proizvodnje (kineska proizvodnja je 1/3 svetske), dok drugi najveći evropski proizvođač nameštaja i komponenti, Italija, drži oko 9 odsto, što je samo nekoliko promila manje od evropskog lidera – Nemačke. 

Ko su glavni izvoznici nameštaja u Srbiju

Od ostalih prvih deset izvoznika nameštaja u Srbiju treba pomenuti Tursku, Hrvatsku, Austriju, Sloveniju, Španiju i Mađarsku. Od ovih zemalja, Italija, Kina, Poljska, Turska i Španija beleže suficit sa Srbijom i to najviše Poljska, koja čak za 7 miliona dolara više izveze Srbiji nego što uveze.

Pročitaj i ovo:  Računarske usluge beleže najveći izvoz u sektoru usluga

Srbiji se trgovina nameštajem i delovima za proizvodnju nameštaja najviše isplati u razmeni sa Rumunijom – 18 miliona dolara u 2016. godini, koja je uvezla iz Srbije 17 hiljada tona nameštaja. Odmah iza je Nemačka, koja je Srbiji platila 13 miliona i time ostvarila skoro 10 odsto domaćeg izvoza, a za samo koji promil manje tu su i Bosna i Hercegovina i Crna Gora, dok od ostalih zemalja regiona Hrvatska čini ne tako mali izvoz od 7,6 posto ili oko 11 miliona dolara. Ostale zemlje iz top 10 liste su Francuska, Belgija, Italija, Makedonija i Austrija. 

Treba pomenuti da je izvoz nameštaja u Italiju skočio za skoro 50 procenata, za Francusku za trećinu u odnosu na prethodne godine, a najviše je skočio prema Poljskoj i Lihtenštajnu. Prema Poljskoj i Mađarskoj se skoro duplirao, a prema Lihtenštajnu je više nego dvostruko veći nego u periodu 2012-2015, mada je reč o malim količinama od svega nekoliko stotina tona nameštaja i delova nameštaja. Izvoz nameštaja u Rusiju pao je za četvrtinu. 

Izvor podataka:  ITC / Virtuelni institut

Ostavite odgovor