2 min 6 godina

Iako se region Zapadnog Balkana suočio sa dramatičnim padom zaposlenosti u periodu nakon svetske ekonomske krize, od 2008. do 2011. godine, situacija se popravila u prethodnih pet godina i do 2016. ukupan broj zaposlenih je ponovo dostigao 6,5 miliona što predstavlja povećanje od 8,9 procenata u odnosu na početak perioda.

Ovo je u najnovijem izveštaju napisao Regionalni savet za saradnju, uz konstataciju da su promenama u stopama zaposlenosti u periodu između 2010. i 2016. godine u šest nacionalnih ekonomija Zapadnog Balkana najviše doprineli proizvodni, građevinski i obrazovni sektor, stručne i naučne delatnosti, javna uprava i poljoprivreda.

U Izveštaju se u strukturi delatnosti pojavljuju Umetničke, zabavne i rekreativne delatnosti i u Srbiji broj ljudi zaposlenih ovde je 22.173, sa promenjenim procentom učešća u BDP za 7,13. Produktivnost ovih delatnosti se poboljšala u odnosu na 2010. godinu za oko 3 procentna poena, dok je stopa zapošljavanja povećana za oko 4 posto.

Za razvoj tržišta rada u regionu najveće pretnje su nizak natalitet, niska obrazovna struktura, odliv mozgova, migracije iz manjih ka većim mestima, neadekvatan obrazovni sistem.

Foto Unsplash

Pročitaj i ovo:  Digitalna Srbija & Digitalna zajednica: Tražimo mere podrške razvoju inovativne privrede

Ostavite odgovor