5 min 12 godina

​Prema podacima Međunarodne federacije fonografske industrije, tokom 2008.godine ilegalno je distribuirano oko četrdeset milijardi muzičkih fajlova odnosno 95 odsto svih preuzimanja (download) muzike sa Interneta širom sveta, objavio je nedavno New York Times. Amerikanci su izračunali da zbog stranih sajtova koji ilegalno distribuiraju njihove sadržaje u oblastima kulture i zabave, godišnje gube 58 milijardi dolara, uključujući i 373 hiljade onih koji ostaju bez posla zbog čega se problem autorskih prava kao osnove kreativnih industrija ovih dana zahuktava u Americi. Kao i ranije, dešavanja u vezi sa tim mogla bi da utiču na kreativne stvaraoce i, još važnije, na slobodu govora širom sveta.

SOPA – Zakon protiv piraterije

Naime, u oktobru prošle godine, u Predstavničkom domu američkog Kongresa, predstavljen je predlog zakona popularno nazvanog SOPA (Stop Online Piracy Act) koji bi trebalo da „promoviše prosperitet, kreativnost, preduzetništvo i inovativnost, boreći se protiv krađe američke imovine“. Ovaj zakon koji su predložili republikanci, dozvolio bi Ministarstvu pravde i vlasnicima autorskih prava da tuže sajtove koji nude zaštićeni sadržaj ili mu omogućavaju pristup. Sud bi u tom slučaju mogao da donese odluke koje zabranjuju poslovanje servisima za on-line oglašavanje i plaćanja (poput PayPal-a) sa sajtovima koji navodno krše autorska prava i zabranjuju on-line pretraživačima vezu ka njima odnosno zahtevaju od njih blokiranje pristupa takvim sajtovima. Na taj način bi neodobreno emitovanje i distribucija postali kriminalne radnje za koje je zaprećena kazna od 5 do 10 godina. Po ovom Zakonu, Internet servisima koji dobrovoljno preduzmu aktivnosti protiv ovakvih sajtova, biće obezbeđen imunitet za ranije nanete štete vlasnicima autorskih prava.

Njemu je u maju prošle godine prethodio predlog PIPA zakona (Protect Intellectual Property Act) koji bi trebalo da sprečava on-line pretnje u vezi sa ekonomijom kreativnosti i krađe intelektualne svojine.

Pročitaj i ovo:  Tržište kriptovaluta premašilo vrednost američkog bankarstva

Zagovornici ovih zakona oko kojih je rasprava još uvek u toku kažu da će oni zaštiti tržište intelektualne svojine i poslova u vezi sa njima te da je neophodno njihovo dosledno sprovođenje, naročito prema sajtovima izvan Amerike.

Protesti: ugrožena je sloboda govora

Situacija je veoma ozbiljna što pokazuje i veliki broj protestnih aktivnosti širom Amerike: Deo javnosti koji se protivi ovim zakonima kaže da oni direktno ugrožavaju slobodu javne reči i da predstavljaju vid cenzure Internet sadržaja i prevencije javne reči. U njima učestvuje veliki broj Internet kompanija poput Tumblr, Mozilla, Techdirt i drugih.

Nagađa se da je novac, kao i obično, glavni motiv osporavanja ovih zakona. Internet pretraživači (poput Googla) već uveliko rade na pripremi alata za filtriranje i blokiranje sajtova sa potencijalno piratozovanim sadržajima iako su protiv ovih zakona. Budući da upravo putem pretraživača ljudi dolaze do sajtova koji ilegalno nude razne sadržaje: od muzike do lekova, oni su direktna meta ovih zakona što za sobom povlači i njihov gubitak novca od oglašavanja.

Poslednji u nizu onih koji su se priključili protestu je popularna Wikipedia koja će u znak protesta protiv SOPA zakona 18.januara ove godine blokirati pristup svojim sadržajima na engleskom jeziku tokom 24 sata. U zvaničnoj izjavi ovim povodom objavljenoj na sajtu Wikipedije navodi se da će ukoliko prođe, ovaj zakon „povrediti slobodan i otvoren Internet i uvesti nove alate za sprovođenje cenzure nad internacionalnim sajtovima u Americi“.

SOPA zakon podržavaju 172 organizacije među kojima su Sonny, Time Warner, News Corporation, CBS, ali i Pfizer (proizvođač lekova), Revlon (proizvođač kozmetike) i drugi.

K.Milenković

Ostavite odgovor