3 min 12 godina

Agencija Standard & Poor’s snizila je kreditni rejting devet zemalja eurozone, među kojima su i Francuska i Austrija, do skoro najbolje ocenjivane države. Svetski lider informacija o finansijskom tržištu saopštio je da se među državama kojima je umanjena moć opšte kreditne sposobnosti nalaze Italija, Portugalija, Kipar, Malta, Slovačka i Slovenija. Italija se na ovaj način približila nivou koji bi mogao da onemogući njenu Vladu da pozajmljuje novac dok Nemačka, Finska, Holandija i Luksemburg ostaju najbolje ocenjene zemlje.

S&P je upozorila da je većina vlada eurozone u opasnosti od daljeg snižavanja rejtinga, imajući u vidu prisutni rizik „sve nepovoljnijeg ekonomskog i finansijskog okruženja“. Snižavanje kreditnog rejtinga posledica je ekonomskih i finansijskih izazova, kao i “otvorenog i dugog spora među evropskim političarima u vezi sa pravilnim pristupom rešavanja krize”. Kao konkretne razloge, stručnjaci S&P navode slabljenje ekonomije, pooštravanje kreditnih uslova u Eurozoni, rastuće kamatne stope za sve veći broj nacija i slabih finansijskih poluga vlada i domaćinstava.

Iako je pozdravio napore Evropske centralne banke da spreči kreditnu krizu bankarskog sistema, S&P je ocenio da inicijative lidera eurozone nisu dovoljne da odgovore na sistemske promene u toku: „Politički sporazumi nemaju snagu dodatnih resursa ili operativnu fleksibilnost da ojačaju operaciju spasavanja ili prošire podršku na one zemlje pod tržišnim pritiskom.“

Još je neizvesno kako će ovo uticati na tržište. Neki od investitora u evropski dug bi mogli da odustanu ili da podignu cenu zaduživanja vlada. Prvo testiranje tržišta posle snižavanja kreditnih rejtinga pojedinih zemalja biće ove nedelje kada će Francuska pokušati da proda svoj dug od 8,7 milijardi evra. U tome će je slediti Španija i Nemačka.

IZVOR: CNN Money

K.M.

Pročitaj i ovo:  Srbija: od turizma 650 miliona evra

Ostavite odgovor