8 min 8 godina

Šta je ruralni saradnički prostor

Koncept ruralnog coworkinga, sve rasprostranjeniji u svetu, odnedavno postoji i kod nas. Ideja da se posao ponese sa sobom, i opušteno radi u mirnom, lepom i stimulativnom seoskom ambijentu, sve više privlači mnoge frilensere.

Mokrin Haus – prva ruralna kreativna inicijativa za digitalne nomade

Mokrin House je projekat koji je pokrenula lokalna kompanija Terra Panonica, čija je ideja da revitalizuje selo u kome se nalazi, koristeći nove trendove i tehnologije. Otvaranje kuće namenjene coworkerima pionirski je poduhvat, koji promoviše i novi vid turizma u Srbiji. Vođa ovog projekta Ivan Brkljač ističe da postoje mnogi coworking prostori u Srbiji, pogotovo u Beogradu i Novom Sadu, ali da ne postoji nijedan ruralni coworking projekat koji nudi i coliving opciju. Kuća u Mokrinu nudi prostor za rad, ali i smeštaj, i namenjena je svima koji žele da budu kreativni i produktivni u drugačijem ambijentu.

Mlade arhitekte su osmislile dizajn Mokrin Hausa

„Za arhitekturu i dizajn Mokrin House-a bile su zadužene mlade arhitekte iz Beograda, osnivači studija AUTORI. Ovom timu je Mokrin House bio prvi veliki projekat nakon fakulteta, i njihova kreativnost je zaista došla do izražaja. Mi smo 2010. godine raspisali konkurs na beogradskom fakultetu za arhitekturu, i oni su pobedili. S obzirom na to da su bili neiskusni ali vrlo kreativni, angažovali smo iskusnog izvođača radova, Ljiljanu Bodrožić. Ona je doprinela da se uspostavi balans kreativnosti i realne prakse, i da imanje izgleda onako kako danas izgleda‟, kaže Ivan Brkljač i dodaje da je stara kuća u Mokrinu odabrana iz više razloga.

Pročitaj i ovo:  Rumunski startap UiPath napravio presedan na njujorškoj berzi

„Prvi razlog je sama lepota kuće koje je izgrađena 1925. godine, drugi je neverovatna životna priča porodice Novakov koja je živela u toj kući pre nas. Odluku da se posvetimo Mokrin Housu kao vodećem projektu doneli smo krajem prošle godine. Kuća ima pet objekata, svi su adaptirani, i od 1. aprila smo otvoreni za posetioce. Pozitivno je što već u prvom mesecu imamo zakazane termine za rad u našem coworking prostoru. Mokrin House je namenjen coworkerima, digitalnim nomadima i malim start-up timovima. Celokupna ideja jeste da oni koji dođu kod nas kako bi radili na svojim projektima, dobiju kompletnu uslugu – smeštaj, hranu i radni prostor.‟

Jedinstveni ambijent za 32 kreativca

Kuća u Mokrinu ima kapacitet od 32 mesta, a coworking prostor otvoren je 24 sata, sedam dana u nedelji. Svetao i prostran, prostor za rad ima velike stolove koji su dovoljno udaljeni jedni od drugih. Kuća ima i veliko dvorište s klupama i lejzi-begovima, idealnim za predah i opuštanje, ili poslovne konsultacije. Posebna prostorija za odmor uređena je kao dnevni boravak, ima tople tonove i atmosferu, tu su i kafić, restoran, podrum s raznim vrstama vina. Osmišljeni su i razni sadržaji za slobodno vreme, relaksaciju i rekreaciju. U jednom delu dvorišta nalazi se organski bazen (voda u njemu ne prečišćava se hemikalijama), a prostrani travnjak je zgodan za mnoge sportove. Kuća ima i salu za bilijar, prostoriju za filmske projekcije, a na raspolaganju je i desetak bicikala.

Kad je u pitanju smeštaj, Mokrin House nudi različite vrsta soba, po različitim cenama. Višekrevetne sobe sa šest ležajeva nalik su onima u hostelima, a luksuznije jednokrevetne i dvokrevetne sobe spojile su moderan izgled s retro notom – kupatila, ormari i detalji urađeni su u starinskom stilu. Mokrin House posetiocima nudi tri obroka dnevno, na meniju je i zdrava i ukusna domaća hrana, lokalni specijaliteti, izbor iz internacionalne kuhinje.

Pročitaj i ovo:  Izazovi ekonomije deljenja i saradnje: ekonomski rast ili deregulacija

Pre no što je 1. aprila ove godine svoja vrata otvorio svim zainteresovanim individualcima, Mokrin House je organizovao team-buildinge i brainstorminge velikih regionalnih kompanija, mnoge radionice i predavanja. Ivan Brkljač navodi da su do sada održane novinarske, fotografske, arhitektonske radionice, festival Live for Sound, nekoliko rok koncerata. Plan je da se i ubuduće organizuju radionice i mnogi programi.

Koncept prilagođen frilenserima

Mokrin House je od svog nedavnog otvaranja ugostio nekoliko lokalaca koji su došli na coworking, a svoj dolazak, sledećeg leta, već je najavilo nekoliko stranaca.

„Procenjujemo da će naši gosti biti najviše frilenseri iz IT sektora. Dakle, programeri, developeri, zatim i dizajneri. Njihov radni alat je kompjuter i potrebna im je samo dobra internet konekcija koju smo omogućili dovođenjem optičkog kabla do Mokrina. Očekujemo i rado prihvatamo i frilensere drugih delatnosti, ali procenjujemo da će dominirati frilenseri iz pomenutih oblasti”, kaže Ivan Brkljač.

Prednosti ruralnog coworkinga

Utisak je da je ruralni coworking koncept koji omogućava i kratak predah i veću efikasnost, u isto vreme. Ruralni coworking prostori, isto kao i oni gradski, pružaju priliku da se razmene ideje s kolegama, upoznaju ljudi iz sličnih oblasti delovanja, ostvare nove saradnje i uspostave korisni kontakti.

U priči o specifičnostima ruralnog coworkinga, njegovim razlozima i prednostima, Ivan Brkljač ističe:

„Prvi, i verovatno osnovni razlog zbog kog bi se neko odlučio za ruralni coworking jeste mogućnost da se u potpunosti posveti radu. Za razliku od velikih gradova, u malim sredinama se ne gubi vreme na saobraćaj, gužve, redove, sastanke. Sve vreme je prilagođeno vama i vašim potrebama. Pored toga, kontakt s prirodom je zaista veliki podstrek za dolazak u ruralnu sredinu. Čist vazduh, domaća, zdrava hrana, biciklističke vožnje po selu, sve su to dodatni razlozi zašto treba izaći iz grada i provesti bar neko vreme radeći u ruralnoj sredini.”

Pročitaj i ovo:  Bitkoin vredi više od 4.000 dolara

A kakve su dosadašnje reakcije i komentari na Mokrin House?

„Iskreno, svi se zaista oduševe kad dođu kod nas. Verujem da niko ne očekuje ovakav prostor u jednom tipičnom vojvođanskom selu, i onda se iznenadi. A i oni koji samo vide slike, ne mogu ni da zamisle kakav je prostor, potrebno je doživeti ga.‟

Ruralni coworking u svetu

„Ruralni coworking je lagano rastući trend u svetu. S obzirom na to da je ovo grana turističke industrije koja je tek u povoju, ne postoji jedna lokacija koja je dominantna u svetskom ruralnom coworkingu. Bali je, na primer, poslednjih nekoliko godina veoma popularna destinacija za digitalne nomade. Sende je zanimljiv prostor u istoimenom selu u Galiciji. Coconut Space se nalazi nadomak Berlina i ima sličan koncept kao i mi. Jedan vrlo zanimljiv prostor nalazi se i u švajcarskim Alpima i zove se Alpine Co-Workin”, kaže Ivan Brkljač.

Jelena Jovanović – City Magazin

Ostavite odgovor