Nova regulativa u prikupljanju podataka o ličnosti u EU

Evropska unija je 2016. godine usvojila Opštu uredbu o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) koja stupa na snagu 25 maja 2018. Ovim dokumentom se detaljno uređuje oblast rada sa podacima o ličnosti građana: način i razlog njihovog prikupljanja, kao i čuvanje i zaštita od trećih lica. Iako se odnosi na preduzeća iz Evropske Unije, uticaj GDPR-a se proteže i na one koji sarađuju sa njima, kao i na privredne subjekte koji nude svoje usluge ili proizvode na toj teritoriji, pa tako i na srpske programere, i preduzeća koja se bave autsorsingom.

Dakle, ubuduće će svako ko želi da posluje sa evropskom privredom morati svojim klijentima da pruži informacije u koje svrhe prikuplja njihove podatke, i to isključivo one koji su potrebni za određeni posao, kao i da pruži garancije kako će ih štititi.

Prekršiocima Uredbe prete visoke novčane kazne, do 20 miliona evra ili 4 odsto godišnjeg globalnog prihoda kompanije. S obzirom da će ovo važiti za sve firme koje posluju na teritoriji EU i sa EU, to je uticaj ove uredbe globalan.

Više o ovoj uredbi pročitajte na stranicama Startita.

Izvor Startit

Fotografija Greg Montani – Pixabay

Pročitaj i ovo:  EU objavila izveštaj o četvorogodišnjem programu za zaštitu i unapređenje raznolikosti kulturnih izraza

Ostavite odgovor

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.