2 min 3 godine

Udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) zatražiće od Vlade Srbije novu pomoć za prvih pet meseci ove godine jer gostiju nema, a hotele je napustilo 6.300 radnika.

„Tražićemo pomoć za prvih pet meseci ove godine u istom iznosu koji su hoteli dobili prošle i ove godine, odnosno 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi“, rekao je Georgi Genov, direktor HORES-a, agenciji Beta, a vest prenosi dnevni list Danas .

Danas prenosi i da je Genov rekao da anketa o popunjenosti hotela na dan 21. maj ne samo da pokazuje malu popunjenost, nego i da nema nagoveštaja da će i preko leta biti značajno veća popunjenost.

Prema anketi koju je HORES nedavno sproveo, prosečna popunjenost 35 hotela u Beogradu 21. maja 2021. bila je 32 odsto, a stanje potvrdjenih rezervacija na taj dan za jun je 8,7 odsto, za jul 18,7 odsto.

U četiri hotela na Kopaoniku prosečna popunjenost bila je 0,5 odsto, a stanje potvrdjenih rezervacija pet odsto, za jul 8,7 odsto i za avgust 12,5 odsto. Bolja popunjenost hotela nije ni na poznatim destinacijama kao što su Vrnjačka Banja ili Zlatibor. Prosečna popunjenost zlatiborskih hotela je 38,8 odsto, a stanje potvrđenih rezervacija za jun je 11,1 odsto, a nije ih bilo za jul i avgust.

U malo boljem položaju su restorani i kafei, koji su počeli da vraćaju goste. Nedavno objavljenom Naredbom o izmeni i dopuni Naredbe o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti COVID-19 ublažene su mere ograničenja radnog vremena za pojedine delatnosti. Ugostiteljski objekti mogu raditi od 6 do 24 časa. Izmene su stupile na snagu 31.05.2021. godine.

Fotografija Stock

Pročitaj i ovo:  Uvođenje standarda "Čisto i bezbedno" za turističke objekte u Srbiji

Ostavite odgovor