3 min 5 godina

Republika Srpska je ove godine pokrila izvoz uvozom sa 76 odsto.

Izvoz je iznosio 3,29 milijardi KM ili za 3,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je vrijednost ostvarenog uvoza bila 3,98 milijardi KM ili za 10,3 odsto manje, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U isto vrijeme najveća vrijednost uvoza od 741 miliona KM bila je iz Srbije, te 590 miliona KM iz Italije.

Posmatrano po grupama proizvoda, za 10 mjeseci ove godine najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 235 miliona KM, a najveće učešće u uvozu ostvaruju lijekovi sa ukupnom vrijednošću od 156 miliona KM.

Najznačajnije i najveće tržište sa kojim Republika Srpska (RS) ostvaruje spoljnotrgovinsku razmjenu je tržište Evropske unije (EU), prema podacima Privredne komore RS.

Naime, 74 odsto svojih proizvoda Srpska izvozi u zemlje EU, dok se sa tog tržišta uvozi oko 57 odsto proizvoda i usluga. Najveći promet od zemalja članica EU ima s Italijom, s kojom ima i stepen pokrivenosti uvoza izvozom od 86,7 odsto.

Na prvom mjestu po izvozu iz Srpske se nalaze obuća sa đonovima od gume sa učešćem od 8,8 odsto u ukupnom izvozu u EU.

Na drugom mjestu je vještački korund sa 8,5 odsto učešća, a na trećem mjestu su električna energija sa 4,8 odsto učešća. Ove tri grupe proizvoda čine 22 posto izvoza iz Srpske u EU.

U ovogodišnjoj robnoj razmjeni s EU, RS je ostvarila deficit u vrijednosti od 19 miliona KM, dok je u istom periodu lani ostvarila pozitivan saldo razmjene od 76 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom u razmjeni sa EU, u periodu januar-jun 2019. godine, iznosila je 98,5 posto, a u 2018. godini bila je 106,3 odsto.

Pročitaj i ovo:  Telekom i njegov značaj za investicije Srbije u BiH

Za RS su najznačajniji izvozni partneri, od zemalja članica EU, Italija, Hrvatska i Slovenija, dok iz Italije, Njemačke i Slovenije dolazi najveći dio proizoda koji se uveze na teritoriju Srpske  (50 odsto).

RTRS / Capital.ba

Ostavite odgovor