2 min 3 godine

Ujedinjeni festivali Srbije dobili su od Kriznog štaba saglasnost za održavanje velikih festivalskih manifestacija ovog leta, prenosi dnevni list Danas. Naime, nakon što su dobili uslove za organizovanje velikih muzičkih događaja, festivali su predstavili organizacioni model kroz bezbednosni protokol Safe Events Serbia.

Prema ovom modelu, ulazak se kontroliše i ograničava na one koji su vakcinisani, imaju antitela nakon preležanog virusa Kovid-19, ili su negativni na PCR ili brzom antigenskom testu. Protokol je zasnovan na najnovijim naučnim istraživanjima sprovedenim širom Evrope, ističu i u Kriznom štabu i u Ujedinjenim festivalima, a ona su dokazala da je, uz navedena ograničenja prilikom ulaska na događaje, rizik od širenja zaraze gotovo zanemarljiv, a sami festivali postaju najbezbednija mesta okupljanja.

Prvo su dozvole dobili festivali koji se održavaju u junu i julu – Arsenal i EXIT, dok će ih avgustovski festivali – Lovefest, Beer fest i Nišville – dobiti u najskorijem periodu. Prema anketama koje je radio Exit, čak 64 odsto njihove publike koja je kupila ulaznice se već vakcinisalo. Kampanja za promociju vakcinisanja medju mladima traje od kraja maja meseca, a cilj je da se do početka festivala veliki broj mladih ljudi vakciniše protiv Covid-19.

Vreme održavanja festivala:

Arsenal fest Kragujevac 24-26.6.
Exit festival Novi Sad 8-11.7.
Lovefest Vrnjačka Banja 5-7. avgust
Nišville festival Niš 12-15. avgust
Beerfest Beograd 19-22. avgust
Belgrade Music Week Beograd 26-29. avgust

Prethodno, još krajem maja, potvrđeno je da će 60. Sabor trubača u Guči ove godine biti održan od 12. do 15. avgusta.

Fotografija Miha Rekar / Unsplash

Pročitaj i ovo:  Kreativni sektor Evropske unije u padu za trećinu zbog pandemije

Ostavite odgovor