Dogovoreno plaćanje muzičkih autorskih naknada

Organizacija muzičkih autora Srbije – Sokoj i Unija poslodavaca Srbije (UPS) u Beogradu su 15. juna postigli dogovor i potpisali protokol o plaćanju muzičkih autorskih naknada i uvođenju popusta za privredu.

Kako su saopštili predstavnici te dve organizacije na konferenciji za novinare, potpisanim protokolom, koji je obostrano prihvatljiv, posle više godina razmimoilaženja dveju strana, najzad će biti uvedeni red u tu oblast i omogućeni su značajni popusti korisnicima muzike koji redovno ispunjavaju svoje zakonske obaveze. 

Popusti se kreću i do 75 odsto, u zavisnosti od regiona u kojem se nalazi ugostiteljsko preduzeće, trgovinska ili zanatska radnja, a uslovi za njegovo ostvarivanje su zaključen ugovor sa Sokojem i zaključenje sporazuma o regulisanju duga, za korisnike koji imaju dugovanja.Takođe, u slučaju kada se muzika izvodi uživo, potrebno je dostaviti popis izvedenih dela.Predstavnici Sokoja i UPS naglasili su da je imajući u vidu ekonomsku krizu, koja utiče na stanje u privredi, kao i u muzičkoj industriji pronađen minimum obostrano prihvatljivih rešenja.

Pročitaj i ovo:  Bilans kreativnog sektora 2020: globalni pad prihoda od autorskih prava u kulturnim industrijama za milijardu evra

Ostavite odgovor

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.