3 min 3 godine

28. po redu filmski festival – Festival evropskog filma – na Paliću biće održan od 17. do 23. jula. U glavnoj takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg Festivala evropskog filma biće prikazano 12 filmova, među kojima su „Dnevnik iz Gvantanama” britanskog reditelja Kevina Mekdonalda sa dvostrukom oskarovkom Džodi Foster, “Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića koji na Paliću ima svetsku premijeru, kao i filmovi prikazani na festivalima u Kanu i Berlinu.

U selekciji su i “Prirodna svetlost” Deneša Nađa, koji je ove godine dobio Srebrnog medveda na Berlinalu za najbolju režiju, “Čuvar brata svojega” turskog reditelja Ferita Karahana i “Kopilot” nemačke rediteljke Ane Zohre Berahed iz selekcije “Panorama” ovogodišnjeg Berlinala. Pažnju će privući i tri filma koji su ove godine uvršteni u glavni takmičarski program Kanskog filmskog festivala: “Frens” Bruna Dumona, “Gripa Petrovljevih” Kirila Srebrenikova i “Najgora osoba na svetu” norveškog reditelja Joakima Trira koji ovim filmom zaokružuje svoju tzv. “Oslo trilogiju”.

Glavni (takmičarski) program posvećen je onim evropskim filmskim ostvarenjima koja provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka, ujedno ukazujući na svu lepotu i važnost različitosti unutar evropskog prostora, kažu organizatori.

Ovakvi evropski filmovi sa lakoćom vezuju publiku, jer je identifikacija sa njihovim junacima toliko realna i moguća i u njihovoj tragediji i u njihovoj sreći.

Selekciju od 14 filmova bira selektor Nenad Dukić. Filmovi će se takmičiti za nagradu “Zlatni toranj” za najbolji film festivala, “Palićki toranj” za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija. Filmove ocenjuje petočlani međunarodni žiri.

Osnivač festivala je Grad Subotica, dok je izvršni producent Otvoreni univerzitet Subotica, a kao manifestacija od nacionalnog značaja, podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu APV i Gradske uprave Subotice.

Pročitaj i ovo:  Film o Tomi Zdravkoviću uvodi nove teme u filmsku industriju

Fotografija Festival promo

Ostavite odgovor