2 min 3 godine

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na današnjoj sednici Vlade za v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije imenovan književnik Vladimir Pištalo.

U saopštenju se navodi da je Pištalo diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je stekao zvanje mastera na Odseku za američku istoriju na Univerzitetu u Nju Hempširu, gde je i doktorirao. Predavao je na koledžu Beker u Masačusetsu, na Univerzitetu u Beogradu i na Univerzitetu u Nju Hempširu.

Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su: „Meša Selimović“ za zbirku eseja „Značenje džokera“ (2020), „Grigorije Božović“ za roman „Sunce ovog dana“ (2019), „Kočićevo pero“ za roman „Venecija“, kao i nagrade za najprodavanije knjige u Srbiji, za romane „Venecija“ (2011) i „Tesla, portret među maskama“ (2009). Dobio je i nagradu za najčitaniju knjigu u bibliotekama Srbije (2009), Ninovu književnu nagradu za roman „Tesla, portret među maskama“ (2008) i mnoge druge.

Iza sebe ima bogato radno iskustvo: od 2019. godine predsednik je Kulturnog foruma Evropskog pokreta u Srbiji, a od 2017. urednik je Projekta književnih prikaza, Srpske studije, dok je od 2010. godine koordinator grupe za program „Dijalog civilizacija: društveni konflikt na Balkanu“ Univerziteta Nortistern. Bio je rukovodilac projekta „Održivost i kultura“ na Institutu za održivost Univerziteta u Nju Hempširu, urednik časopisa „Književna reč“ i „Delo“, pisao je scenarija za TV Beograd i bio je viši urednik u nedeljniku „Železničke novine“.

Izvor Vlada Republike Srbije
Foto Wikipedia

Pročitaj i ovo:  Narodna biblioteka Srbije otvorila digitalne zbirke

Ostavite odgovor