2 min 6 godina

Velike svetske finansijske institucije još ne znaju da li da se usprotive kriptovalutama ili da se podrže investiranje u njih, o čemu će se raspravljati i na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Ukupna tržišna vrednost kriptovaluta je danas 540 milijardi dolara, otuda finansijske institucije više ne mogu da ignorišu njihov značaj. Čak je i izvršni direktor „JP Morgan“, jedan od najglasnijih protivnika kriptovaluta, nedavno izjavio da „žali što je bitkoin nazvao prevarom“.

Kriptovalute nije moguće kontrolisati

Protivnici kriptovaluta ističu da kod trgovine kriptovaluta ne postoji kontrolno telo koje se nalazi između dve strane u procesu kupovine. Zagovornici kriptovaluta odgovaraju da berze i veliki finansijski igrači imaju upravo zbog toga neprijateljski stav prema kriptovalutama, jer gube deo kolača. Takođe, protivnici dodaju da se preko kriptovaluta može oprati prljav novac, na šta im zagovornici odgovaraju da se novac itekako pere preko postojećih banaka.

Tu je i argument da je kripto-imovina teška za procenu, precenjena, neefikasna i praćena nerazumevanjem kao i da nije prihvatljiva kod procene finansijskog zdravlja klijenta koji je trgovao kriptovalutama jer je nemoguće trasirati poreklo novca. 

Ipak, neke firme, umesto izdavanja akcija, do finansijskih sredstava dolaze putem ICO (Initial Coin Offering), izdavanjem kriptovalute. U svakom slučaju uticaj trgovine kriptovalutama će rasti i u narednoj dekadi, a položaj tradicionalnih finansijskih institucija je već sada ozbiljno uzdrman.

Virtuelni institut
Izvor Financial Times

Pročitaj i ovo:  Liberland ima predstavništvo u Srbiji

Ostavite odgovor