3 min 9 godina

Srpska drvna industrija pokušava da se vrati na mesto koje joj je pripadalo nekada. Napori su konačno ove godine urodili plodom i na tržištu nameštaja javljaju se znaci oporavka. Zabeležen je dvocifreni rast izvoza, a što je najvažnije u svet ne šaljemo samo sirovine neophodne za proizvodnju nameštaja, već sve više i finalne proizvode.

Češka prva u uvozu nameštaja iz Srbije

Naš nameštaj, sudeći po vrednosti izvoza, najviše vole Česi. Ukupan izvoz nameštaja za devet meseci 2015. iznosi 250 miliona dolara, dok je u isto vreme uvezeno ormana i ležajeva za 108 miliona dolara. Ostvaren je suficit od 142 miliona dolara. U prvih devet meseci ove godine izvoz nameštaja veći je za 11 odsto, dok je uvoz smanjen za sedam odsto. U tom periodu, kako objašnjavaju u Privrednoj komori Srbije, za petinu manje smo i prodali i kupili sirovina za izradu nameštaja na inostranom tržištu.  To je znak da se povećao izvoz finalnih proizvoda iz Srbije, ostvaren je veći izvoz proizvoda sa višim stepenom obrade.

Smanjen je uvoz ploča za 22 odsto, sa 10 miliona dolara mesečno na osam miliona. Tome najviše doprinose dve fabrike ploča iverica u Srbiji, „Kronospan“ Lapovo i „Fantoni“ Ivanjica, otuda sada domaći proizvođači više kupuju od njih. Drvna industrija jedna je od retkih grana industrije Srbije koja konstantno ostvaruje suficit u trgovinskoj razmeni sa svetom.   Proizvođači nameštaja iz Srbije izvozili su najčešće svoje proizvode na tržište Češke u vrednosti od 42 miliona dolara, Španije, gde je otišlo ormana i fotelja u vrednosti od 31 milion dolara, dok su nameštaj od 26 miliona dolara kupili Nemci.

Pročitaj i ovo:  Grafička industrija Srbije: na korak do suficita

Najviše uvozimo iz Kine

Najviše smo uvozili nameštaj iz Kine – 33 miliona dolara, iz Nemačke su nam stigle garniture u vrednosti od 21 milion dolara, a iz Hrvatske ležajevi i kompleti od 17 miliona dolara.   Najveći proizvođač pločastog nameštaja u Srbiji, „Forma ideale“, kapaciteta dva miliona komada godišnje, značajno je unapredila plasman svoje robe u regionu, ali i izvoz širom sveta, u koji odlazi 70 odsto njihove proizvodnog programa.  Forma Ideale izvozi u 23 zemlje sveta.

U Srbiji posluje 678 firmi koje se bave proizvodnjom nameštaja, i zapošljavaju oko 13.000 radnika. Najveći broj njih su mikropreduzeća i to njih 524, dok malih ima 106, srednjih 43, velikih privrednih društava je pet. Ukupan broj firmi drvne industrije u našoj zemlji je 2.182.

Izvor Novosti.rs

Ostavite odgovor