Niš: 60 godina od smrti Branka Miljkovića

U Narodnom muzeju Niš 12. februara, na 60 godina od smrti, otvorena je izložba posvećena pesniku Branku Miljkoviću, koji je rođen u Nišu 1934. godine, a tragično izgubio život 1961. u Zagrebu. Izložba se sastoji od stotinu pisama, čestitki i posveta iz pesnikove zaostavštine. Na izložbi su prikazane i dve knjige utisaka iz 1962. i 1971. godine koje predstavljaju svedočanstvo o brojnim posetiocima Spomen-sobe pesnika u Beogradu i Nišu.

Celokupnu Miljkovićevu zaostavštinu porodica je poklonila Narodnom muzeju Niš 1971. i 1981. godine i ona se danas nalazi u Zbirci „Branko Miljković“ koja broji 1.671 predmet. Pored lične biblioteke od 589 knjiga, Zbirka sadrži i originalne rukopise, lične predmete, fotografije, dokumenta, prepisku, nameštaj iz radne sobe i hemeroteku.

Još kao student (1956) Miljković je pripadao grupi neosimbolista, čiji je idejni vođa bio prof. Dragan M. Jeremić, a koju su, pored Miljkovića, činili Božidar Timotijević, Žika Lazić, Dragan Kolundžija, Milovan Danojlić, Petar Pajić, Kosta Dimitrijević…

Prve pesme u Beogradu mu objavljuje Oskar Davičo 1955. u časopisu „Delo“, i time mu otvara vrata ostalih izdavača i stranice brojnih časopisa. Ubrzo potom sledi njegova prva zbirka pesama „Uzalud je budim“ 1956, kojom postiže uspeh kod publike i kritičara, a potom i zbirke pesama: „Smrću protiv smrti“ (zajedno sa Blažom Šćepanovićem, 1959), „Poreklo nade“ (1960), „Vatra i ništa“ (1960), „Krv koja svetli“ (1961)… Pored poezije, pisao je eseje i kritike i bavio se prevođenjem ruskih i francuskih pesnika.

Porodica Branka Miljkovića u saradnji sa NIškim kulturnim centrom objavila je konkurs za poeziju inspirisanu stvaralaštvom ovog pesnika.

Foto ekranska fotografija sa izvora Wikipedia

Ostavite odgovor

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.