2 min 3 godine

U Narodnom muzeju Niš 12. februara, na 60 godina od smrti, otvorena je izložba posvećena pesniku Branku Miljkoviću, koji je rođen u Nišu 1934. godine, a tragično izgubio život 1961. u Zagrebu. Izložba se sastoji od stotinu pisama, čestitki i posveta iz pesnikove zaostavštine. Na izložbi su prikazane i dve knjige utisaka iz 1962. i 1971. godine koje predstavljaju svedočanstvo o brojnim posetiocima Spomen-sobe pesnika u Beogradu i Nišu.

Celokupnu Miljkovićevu zaostavštinu porodica je poklonila Narodnom muzeju Niš 1971. i 1981. godine i ona se danas nalazi u Zbirci „Branko Miljković“ koja broji 1.671 predmet. Pored lične biblioteke od 589 knjiga, Zbirka sadrži i originalne rukopise, lične predmete, fotografije, dokumenta, prepisku, nameštaj iz radne sobe i hemeroteku.

Još kao student (1956) Miljković je pripadao grupi neosimbolista, čiji je idejni vođa bio prof. Dragan M. Jeremić, a koju su, pored Miljkovića, činili Božidar Timotijević, Žika Lazić, Dragan Kolundžija, Milovan Danojlić, Petar Pajić, Kosta Dimitrijević…

Prve pesme u Beogradu mu objavljuje Oskar Davičo 1955. u časopisu „Delo“, i time mu otvara vrata ostalih izdavača i stranice brojnih časopisa. Ubrzo potom sledi njegova prva zbirka pesama „Uzalud je budim“ 1956, kojom postiže uspeh kod publike i kritičara, a potom i zbirke pesama: „Smrću protiv smrti“ (zajedno sa Blažom Šćepanovićem, 1959), „Poreklo nade“ (1960), „Vatra i ništa“ (1960), „Krv koja svetli“ (1961)… Pored poezije, pisao je eseje i kritike i bavio se prevođenjem ruskih i francuskih pesnika.

Porodica Branka Miljkovića u saradnji sa NIškim kulturnim centrom objavila je konkurs za poeziju inspirisanu stvaralaštvom ovog pesnika.

Foto ekranska fotografija sa izvora Wikipedia

Ostavite odgovor