3 min 9 godina

Na svečanoj dodeli nagrada Bussiness Green Technology, 27. novembra 2015. godine, u Londonu, tim projekta Blue Green Dream (Plavo Zeleni San), dobio je nagradu u kategoriji “Istraživačko-razvojni program godine 2015”  (Research & Development Programme of the Year 2015).

Prestižna nagrada Bussiness Green Technology Award se svake godine dodeljuje najboljim i najinovativnijim dostignućima u oblasti biznisa zelenih tehnologija u Velikoj Britaniji. Ove godine, priznanje za najbolji istraživačko-razvojni program dobio je tim projekta Blue Green Dream (BGD), čiji je član i koordinator Centra za jugoistočnu Evropu Mikser organizacija.

Idejni tvorac, osnivač i koordinator projekta Blue Green Dream je profesor Čedo Maksimović sa Univerziteta Imperijal koledž u Londonu (Odsek za građevinarstvo i životnu sredinu).

Projekat Blue Green Dream razvio je inovativne metodologije urbanistićkog  planiranja novih i revitalizacije postojećih gradova, naselja i pojedinačnih objekata u kojima se ostvaruje jedinstvena interakcija sistema urbanih (PLAVIH) voda i urbanih hortikulturnih (ZELENIH) sistema sa ostalim infastrukturnim  i eko sistemima u gradovima.

Izvesni aspekti ovih rešenja su se u praksi koristili i ranije, ali kao odvojene kategorije u projektovanju i izgradnji, dok “Plavo-zeleni san” te dve zasebne oblasti ujedinjuje i dolazi do integralnih rešenja koja ublažavaju negativne uticaje klimatskih promena i ekstremnih vremenskih nepogoda, a koja su ekonomičnija za izgradnju i trajnu ekspolataciju.

Blue Green Dream rešenja predstavljaju značajnu inovaciju u svetskim razmerama za koju su autori dobili ovo prestižno priznanje. Ove metode prikazane su i na konferenciji u Beogradu u okviru Mikser festivala 2014, kada su domaćoj stručnoj javnosti i široj publici predočeni primeri efikasnog planiranja urbanih prostora u cilju povećanja otpornosti gradova na negativne efekte klimatskih promena, elementarnih nepogoda i antropogenih uticaja na prirodnu sredinu.

Blue Green Dream je jedan od prvih projekata u svetu koji je razvio konzistentno planiranje, analize, kvantifikacije i primene metodologije  interaktivnog sadejstva vodenih i biljnih resursa u urbanim sredinama. Osim u  Londonu ove metode se već primenjuju i u Berlinu, Parizu, Roterdamu i Singapuru, a zahvaljujući saradnji Mikserom i ostalim domaćim stručnjacima koji su članovi Blue Green Dream tima, među gradovima koji su u planu za primenu BGD tehnologije, nalazi se i Beograd.

Pročitaj i ovo:  Urbani dizajn i pametni gradovi

Izvor Mikser.rs / Fotografija Blue Green Dream

Ostavite odgovor