6 min 11 godina

Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je organizator Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“ koji popularizuje dokumentarni film u Srbiji i doprinosi pozitivnom imidžu Požege. „Interakcija je mesto susreta mladih filmskih stvaralaca iz različitih krajeva sveta koji dele ista interesovanja i ciljeve. Razmenjujući iskustva tokom produkcije filmova, učesnici se upoznaju, ali i stiču prijateljstva i partnerstva koja će koristiti kasnije – za saradnju na međunarodnim projektima i u profesionalnoj karijeri. Kroz rad ali i prateće aktivnosti kampa, učesnici upoznaju i kulturu drugih zemalja i predstavljaju svoju“, objašnjava direktor Filmart-a, Dejan Petrović.

Od produkcije dokumentarnih filmova do lokalnog razvoja

Specifičnost Interakcije, kao manifestacije, leži u produkciji dokumentarnih filmova – svake godine, u okviru kampa, nastane nekoliko filmova koji se potom prikazuju širom sveta – na filmskim akademijama, festivalima i revijama dokumentarnog filma, gde su do sada dobili pet nagrada. 

Pored ovog vida promocije Požege u zemlji i svetu, Interakcija doprinosi lokalnoj sredini i kroz uključivanje velikog broja volontera u organizaciju kampa čime, posredno, doprinosi i afirmaciji filma među mladima. „U realizaciju naših aktivnosti se uključuje veliki broj srednjoškolaca iz Požege, ali i mladih iz okolnih mesta. Volontiranje na Interakciji je odličan način da se mladi uključe u organizaciju ali i da steknu prijatelje, saznaju nešto više o dokumentarcima i sl.

Kao posledica toga, sve je više mladih iz Požege koji poslednjih godina upisuju filmske škole i ispoljavaju interesovanje za film. Do sada, naša četiri bivša volontera studiraju montažu, produkciju i režiju“, navodi Petrović.

Pročitaj i ovo:  In memoriam: Milan Gutović (1946-2021)

Status dokumentarnog filma u Srbiji: nedovoljna produkcija

Osvrnuvši se na status dokumentarnog filma u Srbiji, Petrović ističe: „Položaj dokumentarnog filma nije ništa bolji od položaja filma uopšte u Srbiji danas. Porasla je godišnja produkcija, tehnologija snimanja je dostupnija ali je nedovoljan broj filmova koji su kreativni, autorski dokumentarci. Uglavnom je to preslikana stvarnost, nalik reportaži, sa interesantnim pričama i junacima.

– Po mom mišljenju, nedostaju dokumentarci sa malim, običnim pričama i junacima, ali sa velikim učešćem autora, koji na najadekvatniji način koristi filmski jezik kako bi ispričao filmsku priču, preneo emociju i pokrenuo na razmišljanje. Jako je važno to što je interesovanje studenata za dokumentarni film sve veće, ali nažalost, imam utisak da je izučavanje dokumentarnog filma u filmskim školama, bar u Srbiji, nesistematično i skrajnuto u drugi plan, u odnosu na igrani film.

Imajući u vidu navedeno Filmart je, kroz svoje projekte – Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“ i Međunarodni masterklas dokumentarnog filma „Interdoc“, pokušao da studentima filmskih škola iz zemlje i inostranstva, omogući ambijent u kojem će od eminentnih profesora i reditelja dokumentarnog filma (Želimira Žilnika i Dragana Elčića) saznati više o kreativnom dokumentarcu.

Filmska škola za srednjoškolce

Pored navedenih projekata, Filmart organizuje već nekoliko godina i Filmski edukativni centar „Interakcija“ (FECI), namenjen srednjoškolcima iz 9 opština zapadne Srbije koji kroz osmomesečni ciklus predavanja uče osnove filma i osnove dokumentarnog filma. Svi navedeni projekti, kao i rezultati koje postižu polaznici, doprinose podizanju dokumentarnog filma na jedan viši nivo, a Požega kao malo mesto u unutrašnjosti Srbije postaje prepoznatljivo mesto na kulturnoj mapi ne samo Srbije.“

Pročitaj i ovo:  Cenzura ili produkcijski stav: Filmski centar Srbije nije podržao filmske inicijative Markovića, Dragojevića i Žilnika

Filmart je program umeća povezivanja ljudi. Sarađuje sa brojnim filmskim akademijama iz zemlje i inostranstva, institucijama kulture, poput Kulturnog centra Beograda i Kulturnog centra Požega sa kojima ostvaruje uspešno partnerstvo. Kako Petrović ističe: „Posebno je značajan doprinos lokalne zajednice, institucija, biznis sektora, Ministarstva kulture, sponzora i pojedinaca koji su u Interakciji prepoznali način za promociju Požege i Srbije u svetu. Jasan cilj projekta ka kome težimo svih ovih godina, odličan tim sastavljen od profesionalaca, kao i kvalitet učesnika kampa, su od presudnog značaja za uspeh Interakcije.“

Filmski kamp Interakcija – obuka za filmsku industriju Srbije

Filmski kamp Interakcija je i festival filma i susreta kulture, mesto profesionalne obuke mladih koji, po svojim dometima, prevazilazi okvire Požege. Produkujući filmove, na godišnjem nivou, Filmart doprinosi izgradnji kulturnog identiteta Požege koja postaje i svojevrsni centar za razvoj dokumentarnog filma. Uključujući mlade u proces nastajanja filma i organizovanje same manifestacije, animirali su lokalnu omladinu koja aktivno doprinosi kreativnom razvoju svog grada.

Udruženje Filmart je kroz Interakciju, a potom i kroz Filmski edukativni centar i Interdoc specijalizovalo svoju misiju na razvoj dokumenatarnog filma, filmsku edukaciju, promociju filma i kulturnu animaciju u filmskoj umetnosti, povezujući s tom misijom i razvoj filmskih profesionalaca, publike i lokalne sredine. Višestruki značaj ovaj program ostvaruje i akademskom saradnjom sa katedrama za film i filmskim zanatima. U kontekstu kulturne politike, programi Filmarta su dragocene inicijative kulturne decentralizacije, kulturne animacije i programa za studente i mlade.

Milena Milojević

Članak je kreiran u okviru projekta E761 Susretanja, koji je sufinansiran sredstvima EU i Ministarstva kulture Srbije. 

Pročitaj i ovo:  Premijera filma Toma 15. septembra, pesma Ponoć tematski napisana u Tominom maniru

Ostavite odgovor