3 min 3 godine

Film o proslavljenom pevaču narodne i popularne muzike Tomislavu Tomi Zdravkoviću (1936-1991) prvi put je prikazan na Sarajevo Film Festivalu i pobrao je ogroman uspeh i pohvale i publike i kritičara. Samo dan kasnije prikazan je i na 56. Filmskim susretima u Nišu, reakcije su opet nepodeljeno pozitivne. Letnja pozornica u Nišu bila je popunjena do poslednjeg mesta, glumci su dočekani i ispraćeni ovacijama i višeminutnim aplauzom, a glumac Milan Marić, koji igra lik populanog pevača, proglašen je za glumca večeri.

Biografski filmovi su retkost u srpskoj kinematografiji. Sem Tita i Tesle, teško da se mogu naći neki drugi likovi koji su zabeleženi na filmu sa namerom da prenesu priču o tim ličnostima.

S druge strane, kada je u pitanju narodna / folk muzika, primera zastupljeosti je puno, još od filma Skupljači perja. Tokom osamdesetih godina mnogi pevači ovog žanra pojavljivali su se u jugoslovenskom i srpskom filmu. Među njima je bio i Toma Zdravković u već legendarnoj sceni pevača revijalnog orkestra na terasi u filmu Balkan ekspres. Pre toga nastupio je u seriji Doktorka na selu, u ulozi seoskog harmonikaša.

Trideset godina od smrti ove legende jugoslovenske i srpske narodne i popularne muzike, produkcijska kuća Kobra film, iza koje stoje braća Bjelogrlići, izgleda da je napravila prvenac koji će drugim stvaraocima biti model za uzor. More emocija i okean nostalgije, pre svega za mladošću današnjeg prosečnog gledaoca koji se seća Tome, sigurni su doživljaj nakon gledanja filma. Tematski, nakon oživljavanja priče o ekspediciji fudbalske reprezentacije Jugoslavije u Montevideu, filmska priča o Tomi sigurno je nova tačka razvoja tema domaće kinematografije. To će biti priče iz nedavne jugoslovenske kulturne istorije, a koje su obeležile živote miliona.

Scenario ovog filmskog ostvarenja je vodio Nikola Pejaković, producentskom timu se pridružio Željko Joksimović, koji je i autor originalne filmske muzike. Premijera se očekuje na tridesetogodišjicu smrti Tome Zdravkovića, 30. septembra 2021.

Pročitaj i ovo:  In memoriam: Zoran Simjanović

Foto Ekranska fotografija (screenshot) YouTube

Ostavite odgovor