6 min 5 godina

Svi mi imamo loše radne navike, a većina od nas bila bi zadovoljna da im pobegne u doglednoj budućnosti. Naravno, ove navike mogu da nas učine manje produktivnim, uopšte su vrlo loša stavka u pregledu učinaka, i što je najopasnije, vrlo neopaženo se uvuku u naš svakodnevni život.

Preduzetnik znači biti odgovoran prema ličnoj slobodi

Kada rešite da budete preduzetnik, sve se menja. Imaćete više pravaca rada, veća ovlašćenja i veću slobodu, ali ćete takođe imati mnogo veću odgovornost za svoje odluke i navike. Ne samo da će većina vaših akcija imati direktan i značajan uticaj na zdravlje i budućnost biznisa, već će svojim primerom za druge ljude sa kojima radite kreirati atmosferu za celu vašu organizaciju.

Pre nego što potpuno iskoračite u preduzetništvo, budite sigurni da eliminišete ovih 10 loših radnih navika:

1. Ne planirati svoj dan (ili radnu nedelju).

Kao preduzetniku, ako vaši prioriteti nisu jasni, nikada nećete moći da se iskopate iz rupe. Svakog dana i svake nedelje, pregledajte sve što je potrebno da uradite i organizujte zadatke na osnovu redosleda važnosti.

2. Reagovati na mejl čim stigne.

Brzi odgovori su skoro uvek dobra stvar, tako da nema greške u samoj želji da se odgovori što je brže moguće. Međutim, odgovarati na taj način na e-poštu ceo dan je neefikasan put da se izvršavaju planovi sopstvenih zadataka. Planirajte svoje projekte i zadatke unapred, i ne dozvolite da vam mejlovi neumorno odvraćaju pažnju. Jedini izuzetak od ovog pravila su, međutim, prodavci, čiji brzi e-mail odgovor može bitno uticati na zatvaranje prodaje.

Pročitaj i ovo:  Preduzetnici u kreativnom sektoru: kako pomiriti praktično i stvaralačko

3. Komunicirati neefikasno.

Neefikasno pisane poruke e-pošte ili razgovori na sastancima može izazvati ozbiljne glavobolje i opšti utisak da vaša kompanija izgleda neprofesionalno. Mapirajte vaše sposobnosti komunikacije, uključujući i neophodna poboljšanja tamo gde je potrebno. Ne žurite kroz sve, i dobro razmislite o tome šta hoćete da kažete.

4. Rešavati stvari u čvrstoj rutini.

Rutine su korisne za produktivnost, posebno za svakodnevne zadatke koje biste inače zaboravili. Međutim, ići u rešavanju preduboko ili čvrsto u rutinu može vas staviti u loš položaj kada se stvari naglo menjaju (upravo će takve biti tokom prve faze u pokretanju biznisa). Kao preduzetnik, budite dovoljno fleksibilni da promenite pristup kada situacija to zahteva.

5. Nikada ne praviti pauze.

To često izgleda kao dobra ideja – da radeći i kroz pauze, činite da se više uradi, jer je to u osnovi još sat ili dva na ukupni radni dan. Međutim, rad preko mere može da uzme danak i utiče na psihu i produktivnost. Kao preduzetniku, šest sati u velikom poslu bolje vam je od osam sati ležernog rada, i vi definitivno ne želite da rizikujete da sagorite.

6. Kasniti.

Ako ste zaposleni, sustizanje odgovaranja na e-mail poruke sa 10 minuta zakašnjenja obično nije bitno. Ali, kao preduzetnik na sastanku sa potencijalnim klijentima ili kašnjenjem na drugi način dajete primer za tim, i kašnjenje može štetiti vašoj reputaciji. U redu je da postavite svoj raspored, ali kada kažete da ćete biti negde, morate biti tamo, i na vreme.

Pročitaj i ovo:  Kako identifikovati ekosistem: Resurs lista za pokretanje startapa u Bukureštu

7. Odugovlačiti na teškim projektima.

Ako odugovlačite teške poslove kao preduzetnik, to će obično samo pogoršavati stvari. Ako ne možete da se nosite s nečim, to  traži delegiranje ili pomoć sa strane. Nemojte samo skloniti težak projekat u stranu.

8. Odlagati teške odluke.

Verovatno da već sada donosite nekoliko odluka, i donosićete ih mnogo kao preduzetnik. Teške odluke mogu uzeti svoj danak, ali vi se, jednostavno, morate odlučiti na ovu ili onu stranu. Čak i loša odluka je bolja nego nikakva odluka, tako da odmah eliminišite svoju naviku odlaganja odluka.

9. Nikada ne reći ne.

Na nižim stepenicama korporativne lestvice, reč „ne“ je tabu, a navika da se kaže „da“ kao da se provlači u našim karijerama godinama. Kada postanete preduzetnik, morate da budete OK sa tim reći „ne“. Nije svaki klijent vredan. Nije svaki kandidat za posao vredan zapošljavanja. Nije svaka ideja vredna truda.

10. Multitasking (raditi više zadataka istovremeno).

Multitasking je jedna od onih dosadnih navika od koje vam se samo čini da ćete biti efikasniji i da će vam uštedeti vreme. U stvarnosti, to odvraća vaš um da bude efikasan u pojedinačnom izvršavanju zadataka, jer ćemo ih sa manje grešaka i sa većom pažnjom uraditi jedan po jedan nego kao niz istovremenih zadataka. Kao preduzetnik, moraćete se usredsrediti.

Ovih deset navika ne mora uništiti vaš posao, ali može ometati vašu sposobnost da produktivno i posvećeno doprinosite vašoj organizaciji. Traži malo strpljenja da ih eliminišete u potpunosti, ali ćete biti u daleko boljoj poziciji kada upravo to uradite.

Pročitaj i ovo:  Digitalna zajednica: značajan uticaj testa samostalnosti na poslovanje digitalnih radnika

Džejson Demers / Entrepreneur.com

Prevod: A.Đ.

Ostavite odgovor