4 min 7 godina

Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza primenjuje se već četiri godine ali još nije skratio vreme koje firme provedu čekajući zarađeni novac. Poslednja anketa „Mreže za poslovnu podršku“, u kojoj su učestvovala 424 preduzeća iz čitave zemlje, otkriva da oni svoja potraživanja naplaćuju u proseku u roku od čak – 140 dana. Isti uzorak tvrdi i da su u sve većim dugovima.

Nedisciplina u plaćanju

Nedisciplinu u plaćanju analizirala je i Agencija za privredne registre. Finansijski izveštaji za prošlu godinu pokazali su da samo dve kompanije u Srbiji brže plaćaju svoje dugove prema dobavljačima, nego što se namiruju od svojih dužnika. Reč je o jednom konditoru i jednom proizvođaču smrznute hrane.

Praksa je suprotna, a što je kompanija veća i značajnija, rokovi se protežu unedogled. Jedan trgovinski lanac zato naplati svoja potraživanja za 28 dana, ali svoje dobavljače plaća u proseku posle 103 dana. Njihova direktna konkurencija se naplaćuje za 36, a plaća za 117 dana. Jedno od najvećih državnih preduzeća, iz energetskog sektora, svoje obaveze plaća u roku od 128 dana u proseku, dok svoja potraživanja naplaćuje za 79 dana.

Izvođači radova u elektroenergetici najstrpljiviji

Kada je reč o anketi „Mreže za poslovnu podršku“, najstrpljiviji su izvođači radova u elektroenergetici i na gasnim postrojenjima i mrežama. Oni novac čekaju 219 dana, a izvođači građevinskih radova 203 dana. Proizvođači hrane čekaju 164, a tekstilci dan kraće. S druge strane, bankari po ovoj anketi dobijaju naplatu u roku od 13 dana, a vlasnici smeštaja 53 dana.

– U odnosu na 2016. godinu, kada je prosečna zaduženost anketirane firme bila 196,5 odsto u odnosu na visinu upisanog kapitala, zaduženost je nastavila da raste i sada iznosi 202,7 odsto u odnosu na visinu upisanog kapitala – navodi se u saopštenju „Mreže za poslovnu podršku“. Ovo znači da je rizik od bankrotstva firmi koje posluju u Srbiji i dalje ekstremno visok, a u tome prednjače preduzetnici, mikro i mala preduzeća.

Pročitaj i ovo:  Finski program poziva srpske startape

Država ne poštuje rokove dospeća faktura

Zakona se, nažalost, ne drže ni državne institucije. Registar koji vodi Ministarstvo finansija otkriva da republički budžetski korisnici nisu u roku od 45 dana izmirili oko 13,4 milijarde dinara obaveza. Lokal nije na vreme podmirio potraživanja „teška“ oko 14,3 miliona dinara.

Najveći broj firmi kuburi sa izmirenjem parafiskalnih nameta. One su prve na listi poverilaca kod 29,7 odsto ispitanih. Bankama za kredite i pozajmice najviše duguje 28,4 odsto anketiranih, dok dobavljačima najviše duguje 21,5 odsto učesnika ankete. Dugovanja prema državi za poreske namete, carine i akcize, prva su na listi kod 11,3 odsto ispitanih.

Izvor Večernje novosti
Foto Unsplash

Ostavite odgovor