2 min 3 godine

Tanzanijski pisac Abdulrazak Gurna dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2021. godinu, saopšteno je 7. oktobra u Stokholmu. Nobelov komitet je istakao „beskompromisan i saosećajan prodor u efekte kolonijalizma i u sudbinu izbeglica u rascepu između kultura i kontinenata“ u delu ovog književnika.

Rođen je 1948. godine na ostrvu Zanzibar, gde je i odrastao, međutim, krajem 1960-ih dobio je azil u Velikoj Britaniji, gde i danas živi.

Gurna je objavio deset romana i brojne kratke priče, peti je pisac iz Afrike koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Prethodno su Nobelovu nagradu za književnost dobili južnoafrički pisci Džon Maksvel Kuci (2003) i Nadin Gordimer (1991), te egipatski pisac Nagib Mahfuz (1988) i nigerijski Vole Sojinka (1986).

Nobelova nagrada za književnost, koju dodeljuje Švedska kraljevska akademija nauka, sastoji se od zlatne medalje i novčanog iznosa od deset miliona švedskih kruna, odnosno oko 1,1 milion dolara.

Zanimljivo je da su svi mediji a naročito britanski Gardijan isticali da je apsolutni favorit da dobije Nobelovu nagradu za književnost osamdesetogodišnja francuska spisateljica Ani Erno.

Ekranska fotografija @YouTube

Ostavite odgovor